Болка во коленото

Болката во колената е многу досадна непријатност со која, за жал, се соочуваат повеќето луѓе. Тие можат да бидат остри, да болат, да горат, пулсираат, да ја ограничат подвижноста на зглобовите, присутни само при физичка активност, па дури и при мирување. Но, многумина, наместо да одат на лекар, се обидуваат да ги елиминираат со помош на лекови против болки, особено масти, гелови или таблети од нестероидни антиинфламаторни лекови. Таквите лекови, иако имаат антиинфламаторни својства, не се способни да влијаат на патогенезата на болката во коленото и затоа само привремено придонесуваат за нивно отстранување. Затоа, тие можат да се сметаат само како средство за симптоматска терапија.

Но, причините за непријатност во зглобовите на коленото може да лежат во појавата на различни нарушувања, како директно во коленото, така и во 'рбетот или други делови од телото. Затоа, можно е да се развие ефикасна стратегија за третман која навистина ќе помогне да се елиминира болката само откако ќе се утврди точната причина за нивниот изглед. За да го направите ова, ќе треба да поминете низа дијагностички процедури и да добиете стручни совети, но само така можете навистина да ја подобрите вашата благосостојба и да избегнете развој на компликации.

болка во коленото

Причини

Болката во коленото може да придружува различни болести, почнувајќи од артроза на коленото зглобови до патологии на лумбалниот, сакралниот 'рбет и карличните коски. Исто така, причините за непријатност или дури и акутна болка во колената може да бидат хондропатија, артритис, невритис и други слични болести.

Очигледна причина за развој на синдром на болка се повреди од различни видови од модринки, дислокација, до кинење на лигаментите, оштетување на менискуси или интраартикуларни фрактури. Но, во такви ситуации, болката е скоро секогаш акутна и се појавува во моментот на удар, пад или други трауматски фактори. Затоа, во такви случаи, жртвите треба да контактираат со трауматолог за лекување на последиците од повредата.

Така, болката во коленото е секогаш знак за патолошки процес кој влијае на 'рскавичните, коскените или меките ткивни структури на самото колено или оштетување на нервот што го инервира. Размислете за главните причини за нивниот изглед.

Артроза на колена зглобовите или гонартроза

Остеоартритис, остеоартритис на коленото или гонартроза е една од најчестите причини за болка во колената. Оваа болест се карактеризира со појава на дегенеративно-дистрофични процеси во 'рскавичните структури на зглобот, што е резултат на нарушување на текот на метаболичките процеси, дејство на трауматски фактори во минатото итн. Многу често, гонартрозата е дијагностициран кај средовечни и постари лица, спортисти и луѓе кои се занимаваат со тешка физичка работа.

здрав и заболен зглоб

Оваа болест има хроничен тек, има тенденција да полека напредува и на крајот да доведе до изразено ограничување на подвижноста на зглобовите, нарушување на потпорната функција на екстремитетот (често и двете), како и болка. Првично, тие се досадни, болат, влечат по природа и се појавуваат при движења, придружени со крцкање во коленото, особено при качување по скали. Но, во отсуство на третман, 'рскавицата на колена зглобовите продолжува прогресивно да се истрошува, што доведува до зголемена болка и нејзино присуство дури и во мирување. Последователно, се случува уништување на артикуларните површини, што дополнително ја влошува ситуацијата, па дури и може да предизвика инвалидитет.

Типична карактеристика на артрозата на коленото зглобови е присуството на почетна болка, за чија елиминација пациентите треба да се „растураат". Благодарение на ова, подобрувањето се забележува во рок од 15-30 минути.

Гонартрозата често се комплицира со додавање на воспалителни процеси кои можат да влијаат на синовијалната кеса, лигаментите и тетивите. Ова доведува до нагло зголемување на болката, стекнување на пукачки карактер, отекување на меките ткива и локално зголемување на температурата.

Болести на 'рбетот и асиметрија на карличните коски како причина за болка во колената

На прв поглед нема врска помеѓу лумбалниот 'рбет и колената. Но, во реалноста тоа не е така. Тие се тесно поврзани со ијатичниот нерв (nervus ischiadicus), кој е главниот нерв на ногата. Потекнува од 'рбетот и се формира истовремено од влакната што се протегаат од' рбетниот мозок преку природните отвори во пршлените на нервите:

 • L4;
 • L5;
 • S1;
 • S2;
 • S3.
зафатениот зглоб на коленото

Овие нерви минуваат низ истоимените пршлени, обединувајќи се на ниво на сакрумот во нервниот плексус. Од него, ишиатичниот нерв заминува по дорзумот на секоја нога и го инервира коленото. Во исто време, овој нерв е одговорен за неговите чувствителни (сензорни) и моторни (моторни) функции. Затоа, прекршувањата во која било точка од неговото поминување, особено на ниво на лумбалниот регион, може да предизвикаат појава на болка во коленото. Најчесто тоа е поврзано со развојот на:

 • Остеохондроза, испакнатини и интервертебрални хернии. Овие болести се засноваат на дегенеративно-дистрофични промени во интервертебралните дискови лоцирани помеѓу речиси сите пршлени. Тие се карактеризираат со систематско намалување на висината на дискот и негова дехидрација, што доведува до намалување на еластичноста на неговите структури и зголемување на ризикот од нивно кинење под оптоварување. Како резултат на тоа, пршлените се приближуваат еден до друг, што може да доведе до компресија на нервните корени што минуваат низ нив. Доколку се појават такви промени во лумбалниот регион, можна е компресија на влакната што го формираат ијатичниот нерв и, соодветно, појава на болка во коленото. Но, почесто овој симптом се јавува веќе кога остеохондрозата е комплицирана со формирање на испакнување (издаденост) на интервертебралниот диск или неговата хернија (руптура на надворешната обвивка на дискот), бидејќи испакнатите области можат силно да ги компресираат корените на 'рбетот директно во 'рбетниот канал и да предизвика појава на тешки невролошки компликации, вклучително и болка во коленото.
 • Спондилоза. Ова е болест која најчесто се развива на позадината на остеохондрозата и е хронична. Со него доаѓа до прекумерен раст на површините на вертебралните тела во непосредна близина на интервертебралните дискови и формирање на коскени испакнатини (остеофити) на нив. Во тешки случаи, соседните пршлени можат да растат заедно, што доведува до нивна имобилизација и тешка компресија на нервите што минуваат низ нив.
 • Спондилолистеза. Овој поим се однесува на патологијата на 'рбетот, во кој прекривниот пршлен е поместен во однос на оној што се наоѓа под него. Најчесто, тоа е лумбалниот регион кој е погоден, што доведува до повреда на нервите кои го формираат ијатичниот нерв.
како изгледа хернија

Знаците со кои може да се сомневате во причината за развој на болка во коленото поради појава на патологии на лумбалниот 'рбет може дополнително да вклучуваат:

 • влечење, болка, остри болки во долниот дел на грбот;
 • мускулна напнатост, тетива, квадрицепс феморис, зафаќајќи ја целата предна површина на бутот и делумно надворешната страна;
 • болка и вкочанетост во колковите;
 • дифузна болка во нозете;
 • болка во горниот дел на бутовите.

Во секој случај, множеството, природата и сериозноста на симптомите ќе бидат различни. Ова во голема мера зависи од индивидуалните карактеристики на организмот и од степенот на компресија на нервите.

Директно на поразот на ијатичниот нерв може да укаже (симптомите може да се забележат и на само еден екстремитет и кај двата одеднаш):

 • болка во колената, колкот и долниот дел на грбот;
 • грчеви на мускулите на грбот и нозете;
 • горење на задниот дел на ногата;
 • губење на контрола над функциите на мочниот меур и цревата.

Со прекршување на функционирањето на ијатичниот нерв, често се јавува чувство на нестабилност во колената, нивна компресија. Како резултат на тоа, пациентот се жали дека не може целосно да се потпре на нозете.

Асиметријата на сакрумот и карличните коски исто така може да предизвика појава на болка во зглобот на коленото. Се јавува како резултат на разлика во должината на долните екстремитети, што може да се должи на вродени карактеристики или искривување на карлицата, вклучително и на позадината на сколиозата. Ова доведува до преоптоварување на едната нога и побрзо абење на 'рскавицата на коленото зглоб, што резултира со артроза.

Абдоминалните мускули, кои се прикачени на срамната коска, се одговорни за обезбедување на стабилноста на карличните коски. Кога тие се ослабени како резултат на прекумерна тежина, водење седентарен начин на живот или други фактори, мускулите на задниот дел на бутот се преоптоварени. Ова пак предизвикува преоптоварување на коленото зглоб.

поместување на карлицата и болка во кокцигеумот

Патологии на стапалото и глуждот

Зглобовите на глуждот, како и коленото, може да бидат погодени од артроза. Често се дијагностицира кај спортисти, особено балетани, гимнастичари, како и кај постари лица. Ова доведува до нарушување на биомеханиката на движењата, што го зголемува оптоварувањето на коленото зглоб и придонесува за негово побрзо абење. Во такви ситуации, лицето ќе биде вознемирено од болка не само во коленото, туку и во глуждот, што значително влијае на одењето поради ограничените движења.

Патологиите на стапалото, особено рамните стапала и халукс валгус, исто така може да предизвикаат зголемено оптоварување на колената и да предизвикаат болка во нив. Овие ортопедски патологии се многу чести денес и во повеќето случаи почнуваат да се формираат во детството, а се влошуваат во зрелоста. Деформитетот на валгус се карактеризира со повреда на оската на зглобот на глуждот како резултат на колапс на стапалото навнатре. Ова е поврзано со зголемен замор на нозете, болка во нив, но последователно може да доведе до болка во колената.

норма и рамни стапала

Дијагностика

Ако чувствувате болка во коленото, особено ако се случува редовно или е присутна цело време, треба да се консултирате со лекар. Ако пациентот неодамна доживеал трауматски фактори, тој треба да контактира со ортопедски трауматолог. Во други случаи, првично можете да се пријавите за консултација со терапевт. Лекарот ќе ја процени состојбата на пациентот, ќе собере анамнеза и ќе пропише дијагностички процедури. Ова ќе му овозможи да постави прелиминарна дијагноза и да го упати пациентот кај специјалист чија помош ќе биде најефикасна во одреден случај.

Но, можете веднаш да контактирате со невролог ако некое лице забележи присуство на болка во долниот дел на грбот, дифузна болка во ногата, печење на нејзината задна површина или други симптоми опишани погоре. Ова ќе заштеди време и пари, што е можно побрзо да се утврди вистинската причина за промената на благосостојбата и да се започне со лекување. Ако пациентот забележи промени во состојбата на стапалата, покрај болката во коленото, загрижен е и за болки во зглобовите на глуждот, подобро е веднаш да закажете состанок со ортопед.

Во секој случај, лекарот детално ќе ја проучи ситуацијата, ќе ја процени природата на поплаките и ќе го упати пациентот на преглед, кој може да вклучува:

 • лабораториски тестови (UAC, биохемиски тест на крвта) неопходни за да се идентификуваат знаци на воспалителни процеси што се случуваат во телото;
 • рентген на коленото во две проекции (со сомневање за патологија на стапалата или 'рбетот, тие исто така се испитуваат со помош на радиографија), што е потребно за да се процени состојбата на коскените структури, како и да се идентификуваат индиректни знаци на број на болести;
 • КТ се користи за попрецизна дијагноза на болести на зглобовите, како и најсигурна проценка на степенот на нивното уништување;
 • Ултразвук на коленото зглоб, кој се користи за визуелна проценка на сите структури на коленото, нивната големина, положба;
 • МНР, која во моментов е најдобриот метод за дијагностицирање на различни патологии на структурите на меките ткива, вклучувајќи ја 'рскавицата на коленото зглоб и интервертебралните дискови.
лекарски преглед на коленото

Во некои случаи, на пациентите може да им се препише артроскопија, која е инвазивна метода за дијагностицирање и лекување на патологии на зглобовите на коленото. По правило, тоа е потребно за тешка артроза и трауматски повреди на лигаментите, менисите итн.

Третман

Бидејќи постојат многу болести кои можат да се манифестираат како болка во коленото, не постои единствена стратегија за третман. Во секој случај, тој се развива поединечно, само врз основа на природата на патолошките промени, нивната сериозност, присуството на истовремени патологии, индивидуалните карактеристики на пациентот, неговата возраст итн.

Во случај на патологии на 'рбетот што предизвикале болка во коленото, третманот се спроведува под надзор на невролог. Ако тие биле резултат на артроза, други патологии на коленото, зглобовите на зглобовите, стапалата, третманот го пропишува ортопед.

При дијагностицирање на патологии на 'рбетот или карличните коски, на пациентите, покрај консултацијата со невролог, може дополнително да им се препорача посета на ендокринолог кој ќе помогне да се реши проблемот со вишокот килограми.

На сите пациенти со болести на 'рбетот, ортопедски патологии, вклучително и артроза на зглобовите на коленото, им е прикажан комплексен третман, кој може да вклучува:

 • терапија со лекови;
 • физиотерапија;
 • терапија за вежбање;
 • мануелна терапија.

Секоја мерка е избрана строго индивидуално во согласност со дијагнозата и степенот на занемарување на патолошките промени. И со артроза на колена зглобовите од 2-3 степени, често дополнително се пропишува плазмолифтинг.

Медицинска терапија

Третманот со лекови обично вклучува 2 области: симптоматска и етотропна терапија. Првиот е насочен кон брзо подобрување на благосостојбата на пациентот, елиминирање на болката во коленото и другите постоечки симптоми. Целта на втората е директно влијание врз причината за развој на нарушувања и нормализација на состојбата на пациентот на долг рок.

Затоа, во повеќето случаи, на пациентите им се препишува комплекс на лекови:

 • НСАИЛ се симптоматска терапија која ви овозможува брзо да ја прекинете болката во коленото, долниот дел на грбот, стапалата и да имате антиинфламаторно дејство.
 • Кортикостероидите се лекови со моќно антиинфламаторно дејство, индицирани за тешки воспаленија и најчесто се инјектираат во заедничката празнина. Тие се применуваат во кратки курсеви.
 • Хондропротекторите се производи кои содржат компоненти што ги користи ткивото на 'рскавицата за регенерација. Тие се назначени со долги курсеви, чие времетраење е обично најмалку 2-3 месеци.
 • Мускулни релаксанти се лекови пропишани за грчеви на мускулите на грбот и колковите, што често е рефлексна реакција на телото на импулсите на болка.
 • Витаминските комплекси се лекови индицирани за подобрување на текот на метаболичките процеси во телото, како и пренос на биоелектрични нервни импулси долж нервите.

Плазмолифтинг

Плазмолифтинг е инјектирање на плазма добиена од сопствената крв на пациентот директно во зафатениот зглоб на коленото или меките ткива околу него. Поради заситеноста на крвната плазма со тромбоцити, цитокини и фактори на раст, придонесува за:

 • стимулација на протокот на природни процеси на регенерација;
 • реставрација на нормалниот состав и волумен на синовијалната течност;
 • активирање на циркулацијата на крвта и исхрана на 'рскавицата на зглобот;
 • елиминација на воспаление;
 • намалување на болката;
 • обновување на нормалниот опсег на движења во погодениот зглоб;
 • намалување на времето на лекување за 2-3 пати.

PRP-терапијата, наречена и плазмолифтинг, совршено го надополнува третманот на артроза на коленото зглоб, па затоа често е вклучена во режимот на третман за оваа болест. Може да се користи и во третман на остеохондроза на 'рбетот и повреди, дополнување на терапијата со лекови, физиотерапија, терапија за вежбање и други методи на лекување.

третман на болка во коленото

Физиотерапија

За третман на болести на мускулно-скелетниот систем кои предизвикуваат болки во колената, може да се користат различни видови физиотерапевтски процедури. Тие ја зголемуваат ефикасноста на другите третмани и имаат позитивен ефект врз погодената област. Физиотерапијата секогаш се пропишува во курсеви од 7-15 процедури, кои се избираат поединечно. Најчесто тие бараат помош:

 • магнетотерапија;
 • терапија со ултразвук;
 • UHF;
 • фонофореза;
 • електрофореза;
 • SMT терапија или амплипулсна терапија;
 • вибрациона масажа.

терапија за вежбање

Физиотераписките вежби играат важна улога во третманот на патологии на зглобовите од која било локализација и особено на 'рбетот. Ви овозможува да го зголемите опсегот на движење на дозиран начин, како и да ја стимулирате циркулацијата на крвта, што доведува до активирање на исхраната на сите структурни елементи на коленото зглобови и со тоа придонесува за нивна регенерација.

Но, важно е да се избере оптималниот сет на вежби кои ќе бидат најкорисни во оваа ситуација и нема да предизвикаат штета. Пациентите може да се советуваат да вршат вежби за истегнување, кои се особено важни за патологии на 'рбетот. Исто така, речиси секогаш се препишуваат вежби за зајакнување на мускулно-скелетниот систем. Тие придонесуваат за формирање на силна мускулна рамка, која ќе го намали оптоварувањето на погодените зглобови и ќе создаде поволни услови за нивно закрепнување.

Часовите по физикална терапија се едноставни и достапни за луѓе на која било возраст, бидејќи индивидуално дизајнираната програма обезбедува создавање дозирана оптовареност што позитивно влијае на заболените зглобови и ги исклучува вежбите што можат да бидат штетни. Но, за да ја совладате методологијата на секоја предложена вежба што е можно попрецизно, вреди да се спроведат првите часови под надзор на инструктор за терапија за вежбање.

превенција на болка во колената

Во иднина можете да вежбате дома, во природа или на кое било друго соодветно место, но секојдневно. Систематичноста е едно од основните правила за успех на вежбите за физиотерапија. Затоа, мора да се додаде на вашата листа на дневни активности и да се даде соодветно време - 20-30 минути обично се доволни. За време на часовите, важно е да се избегнуваат ненадејни движења и брзање, бидејќи тоа може да предизвика болка и да ја влоши состојбата.

Мануелна терапија

Мануелната терапија игра една од клучните улоги во корекција на карличната асиметрија и третман на болести на 'рбетот. Тоа вклучува длабоко проучување на мускулите на грбот, лигаментите и зглобовите на 'рбетот, карличниот регион со рацете на специјалист. Постојат многу методи и техники на рачно влијание. Тие се избираат во зависност од видот и сериозноста на постоечката патологија.

Благодарение на текот на сесиите за мануелна терапија, можно е:

 • елиминирање на болки во грбот со олеснување на притисокот врз нервните влакна;
 • подобрување на исхраната на сите структури на 'рбетот поради активирање на циркулацијата на крвта;
 • зголемување на мобилноста на 'рбетот;
 • подобрување на држењето на телото со елиминирање на деформитетите на 'рбетниот столб;
 • вратете ја нормалната положба на карличните коски и внатрешните органи, што позитивно влијае на нивното функционирање.

Но, најважниот ефект на мануелната терапија за пациентите кои се консултираат со лекар со болки во коленото е елиминирање на компресијата на ијатичниот нерв и влакната што го формираат. Ова води до прогресивно подобрување на состојбата и елиминирање на синдромот на болка, како и други невролошки нарушувања.

Пациентите ги забележуваат првите позитивни промени по првата сесија. Понатамошните процедури придонесуваат за нејзиниот раст и стабилизирање долго време. Првите процедури може да се спроведат само по отстранување на акутното воспаление со помош на терапија со лекови, физиотерапија и други методи на лекување.

општа масажа за болка

Така, болката во коленото може да укаже не само на нејзиниот пораз, туку и на појава на проблеми во други делови на мускулно-скелетниот систем, особено на 'рбетот и стапалата. Во секој случај, тие не можат да се игнорираат, бидејќи постоечките патологии, во отсуство на компетентен третман, имаат тенденција да напредуваат со текот на времето. Тоа ќе доведе до зголемување на јачината на болката, појава на други непријатни симптоми и, воопшто, до намалување на квалитетот на човечкиот живот. Затоа, ако се појави непријатност во едното или двете колена, треба да се консултирате со лекар: ортопед или невролог. Навременото лекување во рана фаза на развој на патолошки промени ќе ви овозможи да ги промените и целосно да го вратите нормалното функционирање на зглобот, обезбедувајќи слобода на движење многу години.